Zpět na přehled článků

Svátky a významné dny pro měsíc červenec

Červenec, léto je v plném proudu, horko a sucho střídají lijáky.

1. července začínají prázdniny

5. července Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

6. července Den upálení mistra Jana Husa

13. července svatá Markéta

25. července svatý Jakub

26. července svatá Anna

Užíváme plodů zahrady i lesa. Okolí nás většinou v tomto měsíci přímo zaplavuje množstvím ovoce a pro naše tělo je nejlepší doba jej přijímat. Borůvky, maliny, rybíz a angrešt, někde dokonce i moruše nebo muchovník. Třešně postupně vystřídají višně a po nich meruňky. Bohužel ale letošní noční mrazíky na jaře na mnoha místech nemilosrdně poničily ovocné stromy a tím i naději na dobrou úrodu.

Co s ovocem dělat, pokud se nám nakonec přece jen urodilo? Nejlépe ho samozřejmě rovnou sníst, čerstvé, zrovna utržené ze stromu či keře. „Plody mají na svém povrchu probiotický povlak, který je velmi cenný pro náš mikrobiom a tím pro naše celkové zdraví. Neomyté ale můžeme jíst jen místní ovoce z lesů a divoké přírody, ze zahrad, sadů a z ekofarem, kde se nepoužívají rizikové pesticidy. Je to ovoce z míst, která jsou dál od silnic a stříkaných polí.“ radí Hanka Zemanová. Pokud je ale plodů tolik, že je okamžitě spotřebovat nestíháme a rozdat není komu, můžeme je uchovat ve sklenicích, kde na nás počkají do pozdějších měsíců, kdy už nám čerstvé letní ovoce chybí. Ovoce můžeme zavařit jako kompoty nebo džemy, ale také uchovat jako „zavřeniny“, pomalu fermentované bobule bez cukru ani sirupu. Stačí celé suché neomyté plody pevně uzavřít do čistých sklenic. Také můžeme čerstvé plody usušit na slunci, to je dle ájurvédy hned druhým nejlepším způsobem konzumování ovoce.

Nejlahodnější způsob zpracování velké úrody je samozřejmě zapečení do koláče, schování do ovocných knedlíků, ozdobení dortu nebo svaření do ovocné omáčky na lívanečky.

Fotografie pochází z knihy Rytmus roku.

Zpět na přehled článků

Zůstaňte v obraze

Nezmeškáte naše novinky, autogramiády, besedy a akce.

S registrací souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

To top