Zpět na přehled článků

Svátky a významné dny pro měsíc červen

Červen je měsíc, kdy už stromy odkvetly a kdy začínáme sklízet a zpracovávat první plody a dobroty z přírody...

1. června Mezinárodní den dětí

8. června svatý Medard

16. června (3. neděle v červnu) Den otců

20. června letní slunovrat a začátek léta

noc z 23. na 24. června Svatojánská noc

25. června den odchodu okupačních vojsk

28. června vysvědčení a poslední den školy před prázdninami

Červen je prvním měsíc plodů (třešní, jahod, hrášku a cuket), ale také bylinek. Kvete černý bez, lípa, třezalka, heřmánek a celá řada dalších. O svatojánské noci se jich mělo nasbírat devět druhů na devíti různých místech, takto nasbírané bylinky měly přinést radost, lásku, zdraví a požehnání. Svobodné dívky měly svatojánské bylinky trhat mlčky a neohlížet se za sebe jako bájný Orfeus. Položené před spaním na polštář měly bylinky dívkám přinést věštecké sny, v nichž se zjevil jejich vyvolený.

Báby kořenářky zase využívaly tzv. svatojánské koření k léčení a přisuzovaly mu čarovnou moc.

O jaké bylinky se tedy jednalo? To se lišilo podle regionu, tradic a místního podnebí, jednotný seznam neexistuje. Nejčastěji se ale se svatojánskou nocí spojovaly tyto druhy: pelyněk pravý (bývá označován jako bylina svatého Jana) či pelyněk černobýl (tzv. svatého Jana pás), třezalka (také bývá označována jako bylinka svatého Jana, královská bylina, láska, milovníček, laskavé koření), heřmánek, bezový květ, lopuch, kmín, arnika, libeček, okvětí šípková růže, divizna, dobromysl, jitrocel, řebříček, mařinka, máta, bazalka, lípa, chrpa, kopretina, rozchodník, mateřídouška, fialka, zvonek, čekanka…

Se svatojánskou nocí se pojí i jiná rostlina, a to kapradí. Bájné zlaté kapradí se mělo objevovat pouze jednou za rok právě o svatojánské noci, kdy vykvete zlatým květem, který září jako oheň. Tomu, kdo je spatří, má odhalit poklady schované ve skalách. O zlatém kapradí vypráví také stejnojmenná pohádka Jana Drdy.

Skutečným červnovým pokladem ale můžeme nazvat i černý bez, dříve přezdívaný lékárnou venkovského lidu. „Bez obsahuje několik set cenných látek, které mají antibiotické, antioxidační a protizánětlivé účinky, posilují imunitní systém těla a jsou skvělou prevencí virových onemocnění. Nejčastěji se pije při nachlazení, chřipkách, podporuje pocení a snižuje horečku, mírní kašel a rozpouští hleny, ale výborně působí i na zažívací potíže, křeče či plynatosti a blahodárný je i pro nervy a cévy.“ píše Hanka ZemanováRytmu roku. V knize radí, jak bezinku nejlépe sušit, fermentovat, ale také jak udělat čerstvý čaj či studený výluh. Všichni známe bezový sirup, ale slyšeli jste o osvěžujících bezinkových kvašených limonádách? Kromě bezinek, cukru a vody je jejich důležitou ingrediencí sluneční světlo a teplo. Vložené do sklenic s limonádou vás v letním horku přirozeně ochladí. Lahodné červnové kouzlo.

Fotografie pochází ze zahrady Hanky Zemanové a najdete je i v její knize Rytmus roku.

Zpět na přehled článků

Zůstaňte v obraze

Nezmeškáte naše novinky, autogramiády, besedy a akce.

S registrací souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

To top