Začátek srpna: dožínky – oslavy dokončených sklizní
První polovina srpna: padají hvězdy – Perseidy
10. srpna: svatý Vavřinec
15. srpna: nanebevzetí Panny Marie
24. srpna: svatý Bartoloměj
Podle známé pranostiky se po svaté Anně na konci července začíná ochlazovat, ale ne vždy tomu tak skutečně je a občas zažíváme ještě na konci srpna skutečná horka, která střídají bouřky. Příroda nám ale naděluje ochlazení nejen ve formě prudkých lijáků, ale také skrze ovoce a zeleninu. Vedle jablek jsou především okurky a rajčata, skutečné letní poklady. Podle ájurvédy bychom to ani v letním parnu neměli přehánět se zmrzlinou a ledovými nápoji a raději se ochladit přirozenou cestou – saláty z čerstvých rajčat a okurek, okurkovou šťávou, jogurtovými nápoji nebo vodou s citronem, mátou nebo zázvorem.
Pokud je vám takové horko jako nám, určitě využijete tipy z knihy Rytmus roku s Hankou Zemanovou na přirozené „ochlazovače“:
CO NÁS PŘIROZENĚ ZCHLADÍ:
• Pivo (ne úplně ledové), jehož hořká chuť mírně stahuje horkost.
• Šípkový čaj pokojové teploty, protože jeho kyselá chuť svírá, reguluje pocení, zadržuje tekutiny a je to místní, lepší a přirozenější varianta vody s citrónem.
• Syrovátka plná nejlépe stravitelných bílkovin se nám osvědčila jako nejlepší „energy drink“ při kosení a sušení sena, chutnější je jemně nakvašená.
• Voda s růžemi (část si jí dejte i do rozprašovače a osvěžujte si pleť).
• Limonáda z květů bezu, buď kvašená, nebo z domácího bezového sirupu, anebo jen výluh za studena.
• Mátový čaj pokojové teploty nebo úplně obyčejná voda či minerální voda s mátou, citrónem, jahodami či jinými bobulemi.
• Sezónní letní ovoce, které právě zraje.
• Jogurtové nápoje typu ajran. Bílý jogurt se rozmixuje s vodou a solí. Někdy se místo vody přidává okurková šťáva a já moc ráda do nápoje rozmixuji i hrst čerstvých listů koriandru nebo kopru, citronovou šťávu a někdy i mletý římský kmín.
Fotografie pochází z knihy Rytmus roku.