Zpět na přehled článků

Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu

Knihy k Vánocům prostě patří. Co by mohlo o Vánocích udělat větší radost nežli dobře vybraná kniha, která sedne k obdarovanému jako přímo pro něj napsaná?

Pokud hledáte i vy inspiraci, co komu pod stromeček nadělit, vybíráme z produkce našeho nakladatelství tipy na dárky pro celou rodinu.

Pro kluka: Kuchařku pro mého syna psala Veronika Zemanová svému synovi Danielovi, ale v úvodu knihu věnuje všem synům a dcerám, které nebaví čekat, až jim rodiče uvaří, a bez ohledu na svůj věk a zkušenosti se nebojí vstoupit do záludných prostor kuchyně a sami vzít vařečku do ruky.

Kniha hravou formou seznamuje čtenáře se základními postupy vaření, s vybavením kuchyně, snadnými osvědčenými recepty na polévky, hlavní jídla i dezerty a vede je k utváření přátelského vztahu k vaření. Čerpá především z italské, ale také francouzské, americké či asijské kuchyně a nezapomíná na stálice kuchyně české. Učí začínající kuchaře, jak mít z vaření a dobrého jídla radost, jak z přípravy jídla udělat zábavu, ale také jak mít v kuchyni čisto a pořádek.

Pro holku: Kuchařka pro teenagery je oceňovanou prvotinou Julie Kučerovské a stálicí mezi našimi kuchařkami. Julie ji napsala ve svých šestnácti letech jako výzvu svým vrstevníkům – tyhle recepty zvládne připravit každý, nehledě na věk a kuchařské zkušenosti. Kniha je rozdělená do sedmi tematických kapitol – od víkendové snídaně přes nedělní oběd po zdravé syté svačiny do školy nebo občerstvení na párty.

Po několika letech navázala autorka knihou Kuchařka pro mě a moje tělo s dalšími 90 recepty, tentokrát kompletně vegetariánskými. Druhá kniha se zaměřuje na starší dospívající a mladé dospělé, kteří začínají přebírat zodpovědnost za vlastní stravování, a obsahuje i základní informace o zdravé výživě od renomovaných odborníků. Kuchařka je momentálně v akci za 212 Kč.

Pro manžely a partnery, ale také pro syny, tatínky a dědečky je jako stvořená Kuchařka pro mého muže Veroniky Zemanové. Tento čtivý a mnoha domácnostmi ověřený průvodce obsahuje skvělé recepty na polévky, hlavní chody, přílohy i sladká jídla. Předkládá jak podrobné a spolehlivé recepty a návodné fotografie, tak užitečné rady a zajímavé suroviny, a nevyhýbá se ani rozmanitým úskalím, na které muž neuvyklý vaření dříve či později narazí. Kniha je psaná s nezaměnitelným vtipem a lehkostí, které potěší už při samotném čtení. Navíc je možné vepsat do ní svému muži osobní věnování, do každého receptu pak oslovení.

Pokud hledáte dárek pro tátu nebo dědu pivaře, vedle nešlápnete s Knihou o pivu. Autoři Pavel Borowiec a Marcela Titzlová ukazují, jak vybírat a poznávat piva různých stylů a z různých zemí, nacházet ta nejlepší z nich a vychutnávat si je. Seznamují čtenáře s původními i novými pivními styly i základy párování piva a jídla. Kniha nabízí pestrost pivní kultury od českého ležáku přes bavorský weizen, francký rauchbier, belgický gueuze, anglický bitter nebo stout až po IPA z amerických craft pivovarů. Nechybí ani recepty přímo z piva, a to jak slaných, tak sladkých!

Pro kamarádku: Ideálním dárkem pro kamarádku je diář, aby si mohla hned zapsat všechna vaše společná plánovaná setkání. Náš TraDiář 2025 je plný tradic pro dny všední i sváteční. Vysvětluje a připomíná důležité svátky, zvyky a významné dny. Každý měsíc navíc otevírá text Martiny Viktorie Kopecké a součástí diáře jsou i rady a tipy Hanky Zemanové z Rytmu roku, týkající se sezónní stravy a nabízející naladění se na rytmus přírody. Nově do diáře přibyl i osevní kalendář, který připomene ten nejlepší čas, kdy co sázet a sklízet.

A pokud se s kamarádkou rády setkáváte nad kvalitní kávou, jistě ji potěší i Kniha o kávě. Přední česká baristka Petra Davies Veselá letos připravila třetí vydání svého bestselleru Kniha o kávě, která je zaměřená na běžného uživatele a domácí přípravu. Provede vás cestou kávového zrnka z plantáží až do voňavého šálku, vysvětlí různé druhy příprav kávy a poradí, jak vybrat kávu i přístroj každému na míru.

Pro maminku/ babičku: Jaká jídla pochází z vašeho rodného kraje? Jaké chutě a vůně se vám vybaví při vzpomínce na prázdniny u babičky? Je to vůně kopru a konejšivá chuť obyčejných brambor s podmáslím, které vám babička servírovala v Polabí, nebo hub, které jste spolu s dědou sbírali na vánočního kubu na Plzeňsku? Nebo vás vzpomínka zavede k dobře vyuzenému špeku či klobáse, které tety odkrajovaly do valašského kontrabáše? Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska vám dá na tahle jídla zavzpomínat a není lepší způsob než vzpomínat spolu s těmi, kteří tradici těchto pokrmů drží.

A pokud to nejsou jídla, která jsou u vás v srdci většiny tradic, ale třeba tvoření, přípravy na svátky nebo rodinná setkání, bude ideálním dárkem některá kniha z edice Tradinář. Hodí se pro všechny, které baví zkoumat tradice a zvyky předků, inspirovat se těmi současnými a vzpomínat na ty, které jste slavili jako malí.

Zpět na přehled článků

Zůstaňte v obraze

Nezmeškáte naše novinky, autogramiády, besedy a akce.

S registrací souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

To top