Únor
Svátky a významné dny
- 2. 2. Hromnice
- 3. 2. svatý Blažej
- 6. 2. svatá Dorota
- 8. 2. Tučný čtvrtek
- 13. 2. Masopustní úterý – vrchol masopustního období
- 14. 2. Popeleční středa – začátek postního období, svatý Valentýn
- 18. 2. první postní neděle – Černá
- 24. 2. svatý Matěj
- 25. 2. druhá postní neděle – Pražná
„Únor je měsícem pomalé přípravy na příchod jarních dní,“ píše Hanka Zemanová v Rytmu roku. Zatím není čas na razantní očistné kúry, ke kterým nás možná už od Nového roku vybízejí reklamy. Můžeme ale začít pozvolna upouštět od těžší zimní stravy a probouzet své tělo ze zimního spánku. Pořádné protáhnutí teď udělá víc než kdovíjaký detox a pomůže rozproudit energii. Naše tělo odráží běh přírody, a tedy i změny v jídelníčku je dobré dělat v závislosti na jejím rytmu.
Když se začne oteplovat, sleze sníh a roztají ledy, přichází čas na to postupně omezovat všechno hodně tučné, smažené, dlouho pečené, těžké a hutné: „… vepřové maso, uzeniny a uzené, řízky, knedlíky i buchty, a pokud vepřové maso ani přes zimu moc nejíme, tak ubereme hutné smetanové omáčky, tvrdé sýry i ořechy a budeme si dopřávat menší vrstvy sádla či másla. A když skončí masopust, je čas omezit či vyloučit i alkohol a sladkosti. Zkrátka každý podle svých zvyklostí, vůle a kondice něco ubere,“ popisuje dále Hanka.
Jednoduchou stravu můžeme osvěžit naklíčenými semínky, klíčky a výhonky (microgreens). Nejsnazší je takto vypěstovat řeřichu nebo vojtěšku na navlhčené vatě, jednoduše doma lze ale také naklíčit třeba mungo nebo čočku. Naklíčená obilná i luštěninová zrna jsou pro naše tělo navíc lépe stravitelná.
Rytmus přírody se zrcadlí i v koloběhu lidových tradic. Na masopust, vrcholící uprostřed února, bezprostředně navazuje postní doba. Ze zimních radovánek, veselých průvodů a řádění masek, z masopustních koblih a zabijačkových dobrot se přesouváme k sobě samým, ke svému vnitřnímu životu. Dochází ke zklidnění tempa a odlehčení stravy.
Pokud cítíme potřebu očisty nejen ducha, ale také těla, můžeme začít pomalu začleňovat mírnější očistné kúry – ideálně tu horkou vodou. Stačí každou půlhodinu popíjet po malých doušcích horkou, 10-15 minut převařenou vodu. A u toho si představovat, jak horká voda rozpouští sníh a led, jak tají zimní krusty a nánosy, všemožné nečistoty v našem těle.
Vedle horké vody doporučuje Hanka Zemanová v knize Rytmus roku kartáčování, drbání a poklepávání pro rozproudění energie. „Pomáhá nám po zimě probudit metabolismus, rozproudit cirkulaci tělních tekutin, podpoříme jím pohyb lymfy a stimulujeme krevní oběh. Tím se tělo aktivuje, kůže vyhlazuje a prokrvuje a odvádí se nečistoty. Kartáčování se dá použít kdykoli, když máme pocit stagnace nejen v těle, ale i v životě.“
Další inspiraci najdete v Jarním Tradináři a v knize Rytmus roku.