Zpět na přehled článků

Svátky a významné dny pro měsíc březen

Velikonoce letos přijdou už na konci března. Velikonoční příběh se neodehrává jen za zvuku varhan, ale taky v našich domovech a venku. Příroda opět ožívá...

Březen

Svátky a významné dny

  • 14. 2. Popeleční středa – začátek postního období a svatý Valentýn
  • 18. 2. první postní neděle – Černá
  • 25. 2. druhá postní neděle – Pražná
  • 3. března třetí postní neděle – Kýchavá
  • 8. března Mezinárodní den žen
  • 10. března čtvrtá postní neděle – Družebná
  • 12. března svatý Řehoř
  • 17. března pátá postní neděle – Smrtná
  • 19. března svatý Josef
  • 20. března jarní rovnodennost, začátek jara
  • 24. března šestá postní neděle – Květná
  • 25.–31. března Pašijový týden – poslední týden před Velikonocemi
  • 25. března Modré pondělí
  • 26. března Šedivé úterý
  • 27. března Škaredá středa
  • 28. března Zelený čtvrtek
  • 29. března Velký pátek
  • 30. března Bílá sobota
  • 31. března Boží hod velikonoční – neděle a změna času

Březen odplaví Moranu – zimu a přinese nové jaro. V polovině března začíná nový vegetační rok. Příroda ožívá, přilétají ptáci z teplých krajin a orají se pole. V některých kulturách začínal březnem nový rok – někde tak bylo od 1. března, jinde o jarní rovnodennosti, ve starých kalendářích se uvádí i 18. 3. jako první den světa, ve středověku byl prvním dnem roku i svátek Zvěstování Páně 25. 3. Nový život se oslavuje v řadě jarních zvyků, snaha podpořit úrodu a poděkovat za vzklíčené zrno i narozená mláďata leží v srdci jarních tradic. Vždyť i křesťanský velikonoční příběh je obrazem znovuzrození, vítězstvím života a lásky nad smrtí a zlem.

Svět se začíná zelenat, dny se oteplují a prodlužují (20. března je den znovu stejně dlouhý jako noc) a otevírá se ta světlejší a veselejší polovina roku.

Březen nám také nabízí první divoké plody – zelené lístky kopřiv, bršlice, polníčku, ptačince a hlavičky sedmikrásek, které můžou obohatit náš jídelníček, ať už jako ozdoba polévek či obloženého chleba, jako pesto nebo salátek. „Ten je plný svěží energie, bioaktivních látek, chlorofylu a enzymů, a proto je ideálním lékem na jarní únavu. Žádný salát ze supermarketu nemá takový obsah živin a takovou vitalitu“, radí Hanka Zemanová v knize Rytmus roku. „Když přijde v průběhu března či dubna den, kdy poprvé míchám v kuchyni svěží lístky divokých bylinek do salátu, cítím se, jako bych chystala speciální jídlo na oslavu… Nový život je tu! Jaro je tu!“

Další inspiraci najdete v knihách Jarní Tradinář a v Rytmus roku.

Zpět na přehled článků

Zůstaňte v obraze

Nezmeškáte naše novinky, autogramiády, besedy a akce.

S registrací souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

To top