Březen
Svátky a významné dny
- 14. 2. Popeleční středa – začátek postního období a svatý Valentýn
- 18. 2. první postní neděle – Černá
- 25. 2. druhá postní neděle – Pražná
- 3. března třetí postní neděle – Kýchavá
- 8. března Mezinárodní den žen
- 10. března čtvrtá postní neděle – Družebná
- 12. března svatý Řehoř
- 17. března pátá postní neděle – Smrtná
- 19. března svatý Josef
- 20. března jarní rovnodennost, začátek jara
- 24. března šestá postní neděle – Květná
- 25.–31. března Pašijový týden – poslední týden před Velikonocemi
- 25. března Modré pondělí
- 26. března Šedivé úterý
- 27. března Škaredá středa
- 28. března Zelený čtvrtek
- 29. března Velký pátek
- 30. března Bílá sobota
- 31. března Boží hod velikonoční – neděle a změna času
Březen odplaví Moranu – zimu a přinese nové jaro. V polovině března začíná nový vegetační rok. Příroda ožívá, přilétají ptáci z teplých krajin a orají se pole. V některých kulturách začínal březnem nový rok – někde tak bylo od 1. března, jinde o jarní rovnodennosti, ve starých kalendářích se uvádí i 18. 3. jako první den světa, ve středověku byl prvním dnem roku i svátek Zvěstování Páně 25. 3. Nový život se oslavuje v řadě jarních zvyků, snaha podpořit úrodu a poděkovat za vzklíčené zrno i narozená mláďata leží v srdci jarních tradic. Vždyť i křesťanský velikonoční příběh je obrazem znovuzrození, vítězstvím života a lásky nad smrtí a zlem.
Svět se začíná zelenat, dny se oteplují a prodlužují (20. března je den znovu stejně dlouhý jako noc) a otevírá se ta světlejší a veselejší polovina roku.
Březen nám také nabízí první divoké plody – zelené lístky kopřiv, bršlice, polníčku, ptačince a hlavičky sedmikrásek, které můžou obohatit náš jídelníček, ať už jako ozdoba polévek či obloženého chleba, jako pesto nebo salátek. „Ten je plný svěží energie, bioaktivních látek, chlorofylu a enzymů, a proto je ideálním lékem na jarní únavu. Žádný salát ze supermarketu nemá takový obsah živin a takovou vitalitu“, radí Hanka Zemanová v knize Rytmus roku. „Když přijde v průběhu března či dubna den, kdy poprvé míchám v kuchyni svěží lístky divokých bylinek do salátu, cítím se, jako bych chystala speciální jídlo na oslavu… Nový život je tu! Jaro je tu!“
Další inspiraci najdete v knihách Jarní Tradinář a v Rytmus roku.