Zpět na přehled článků

Listopad – tradice, koloběh přírody

V listopadu pokračujeme v zahradních pracích, které jsme započali nebo nestihli v říjnu.

1. listopadu: svátek Všech svatých

2. listopadu: Památka všech věrných zesnulých (oba svátky lidově nazýváme Dušičky)

11. listopadu: svatý Martin

17. listopadu: Den boje za svobodu a demokracii, Mezinárodní den studentstva

22. listopadu: svatá Cecilie

25. listopadu: svatá Kateřina

30. listopadu: svatý Ondřej, první adventní neděle

Uklízíme, zazimujeme a chystáme další sezónu. Citlivější rostliny přihrnujeme zeminou či kompostem a zakryjeme chvojím. K zakrytí záhonů můžeme také použít shrabané listí, nejdříve ale záhony zryjeme. Pokud plánujeme na jaře založit nový záhon na místě současného trávníku, stačí daný prostor zakrýt kartonem.

Vyséváme mrkev, petržel a cibuli. Vysazujeme česnek a růže (pokud nemrzne).

V zahradě je velké množství organického odpadu, je tedy vhodná doba založit kompost. Zní to složitě, ale ve výsledku jde o kupu rostlinného materiálu ze zahrady a z kuchyně, který se postupně promění z nepotřebného odpadu na kvalitní hnojivo. A to všechno úplně zadarmo. Pokud se o něj budete dobře starat, nebude ani zapáchat, ani okolí jinak hyzdit, naopak: stane se užitečným a nezbytným srdcem vaší zahrádky.

Jak na to?

Na zem si vyznačte půdorys budoucího kompostu. Materiál můžete jen tak vrstvit na volnou kopu. Pokud chcete kompost oddělit nebo zakrýt, postavte ze tří stran obdélníku vzdušné ohrazení, například z prken, vyplétané z proutí, ze starých dřevěných palet či z jiných dostupných materiálů. Nejprve odstraňte na vyznačené ploše travní drny a pak už můžete začít na sebe klást jednotlivé vrstvy, od nejhrubších klacků až po posekanou trávu. Na dno nesmí přijít nic nepropustného, aby se do kompostu kontaktem se zemí dostaly důležité půdní organismy, bez kterých by se kompostovací procesy neobešly.

Jak o kompost správně pečovat?

Správně udržovaný kompost nešíří do okolí žádný výrazný zápach. Kompost by neměl být ani příliš mokrý, ani příliš suchý. V příliš vlhkém kompostu dochází bez přítomnosti kyslíku ke hnití a kompost začíná zapáchat. V takovém případě pomůže kompostér zastřešit nebo po nějakou dobu přidávat pouze listí, větvičky nebo slámu. Naopak vysušený kompost má došeda zbarvený povrch a rostlinný materiál se v něm téměř nerozkládá. Zkuste ho pokropit vodou nebo přidávat zelený, vlhký materiál. Kompost je třeba pravidelně přehazovat: poprvé jej přeházejte asi po dvou měsících od založení, poté je třeba jej vidlemi přehazovat zhruba jednou za půl roku, dostatek vzduchu urychlí jeho zrání.

Vyzrálý kompost je nenahraditelný: nejen, že dodává výživu rostlinám, ale rovněž zlepšuje strukturu půdy. Už víte, proč by byla škoda vyhazovat zbytky ze zahrady a z kuchyně do popelnice? 

Fotografie pochází z knihy TradinářZahrada žije

Zpět na přehled článků

Sleva 15 % na první nákup

Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.
Získáte přehled o novinkách, akcích, a navíc každý měsíc článek o tradicích, svátcích a sezónních plodinách.

S registrací souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů.

To top